Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta

UUTENA TORONTOSSA?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle?


 

Turkulainen trubaduuri kiertää Kanadaa

Mikä on nykyajan trubaduuri?
Miehellä on hauska ruudullinen pikkutakki, rusetti leuan alla ja kitara kainalossa. Onko hän jonkinlainen suomalainen singing telegram tai yhden miehen mariachiyhtye?
"Trubaduurien ammattikunta on Suomessa kasvanut aika lailla viimeisten kymmenen vuoden aikana", Suomen Turusta Kanadaan piipahtanut trubaduuri Magnus Gräsbeck kertoo. "Kotisivut omaavia trubaduureja on jo kymmeniä. Lajiin mahtuu aika kirjava porukka aina countrylaulajista minun kaltaisiin, hieman klassisempaan kallistuviin viihdyttäjiin."
Magnus luonnehtii itseään kymmenottelijaksi, joka pärjää suhteellisen hyvin kaikissa lajeissa rockista oopperaan.
Trubaduurin voi siis tilata esiintymään rimpauttamalla kotisivulta löytyvään puhelinnumeroon. Trubaduurit viihdyttävät synttäreillä, banketeissa, rapukekkereissä, tohtoriskaronkoissa, harjannostajaisissa ja missä tahansa missä ohjelmaa tarvitaan.
Huipputason trubaduuri kuten Magnus on esiintynyt valtionpäämiesten ja ministereiden vierailuilla, Finlandia-talossa, Turun Linnassa, Valtioneuvoston rapujuhlissa, Olympiastadionilla, Suomen suurlähetystöissä ulkomailla ja risteilyillä Itämerellä, Laatokalla ja Äänisjärvellä.
Nyt hän on esiintynyt myös Montrealin Suomalaisella kirkolla ja Norjalaisella kirkolla Lachinessa. Klassiseen singing telegram -tyyliin hän parodioi "My family sent me!" Magnus oli saanut Pohjois-Amerikan matkan 50-vuotispäivälahjaksi perheeltään; erityisesti hän oli aina halunnut tutustua Quebeciin.
”Take her!” sanoi Tansanian presidentti
Hän ei edes vastaa kysymykseen, miten monella kielellä hän on laulanut. Hän laulaa murteilla! Turusta kotoisin oleva Magnus puhuu äidinkielensä ruotsin ja suomen lisäksi ranskaa, englantia, saksaa, venäjää ja eestiä ja laulaa viihdyttävästi mm. Turun ja Rauman murteilla sekä eteläruotsalaisella Malmön murteella ja eräillä brittimurteilla. Hän on laulanut swahiliksikin:
"Mieleen on jäänyt, kun lauloin Turun Linnassa presidentti Martti Ahtisaarelle vieraineen, jotka olivat Tansanian presidentti puolisoineen ja seurueineen. Esitin puolisolle Ranskassa opiskeluaikanani oppimani swahilinkielisen serenadin Malaikan, ja tämäkös herätti vastakaikua. Laulussa sanotaan, että olen vain köyhä laulaja, mutta haluaisin Sinut silti. Tähän Tansanian presidentti heti valtavien, seisaaltaan taputettujen aplodien jälkeen vastasi pystyyn nousten: Take her!"
"Muistuu usein mieleen, kun lauloin Jukka Kuoppamäen Sinisen ja valkoisen Hollannissa siellä asuvalle suomalaisyhdyskunnalle, ja yleisö meni liikutuksesta hiljaiseksi kyyneleet poskilla. Muistan myös juhannusaaton Laatokalla, kun venäläisorkesteri ei suostunut soittamaan kello yhdentoista jälkeen. Lauloin ja soitin tanssimusiikkia aamukolmeen – auringon pikkuhiljaa noustessa suuren järven taivaanrannasta."
Magnuksen skaalaa riittää serenadeista, kansanlauluista ja ikivihreistä bluesiin ja jazziin. Hyvin kaunis on hänen oma sävellyksensä Aamu pääkaupunkiseudulla. Syntymäpäiväsankarit taas saa hekottelemaan humoristinen It’s never too late to start living.
Trubaduuri sai kauan toivomansa Pohjois-Amerikan matkan 50-vuotispäivälahjaksi perheeltään. Hän vuokrasi auton loka-marraskuun vaihteessa New Yorkista ja vieraili onnistuneesti Montrealissa ja historiallisessa Quebec Cityssä. Edmonstonissa, New Brunswickissa, alkoi olla jo niin paljon lunta, ettei hän enää pärjännyt kesärenkaillaan.
Hummeriveneellä Mainessa
Sieltä siis etelään Mainen Deer Isleen, josta hän kertoo:
"Se muistutti aika paljon Suomen lounaisrannikkoa. Kävin hummeriveneellä hieman keinumassa Atlantilla - rannikkoihmisestä se tuntui hienolta!"
Myöhemmin marraskuun loppupuolella säät muuttuivat taas niin leudoiksi, että trubaduuri pistäytyi jopa uimassa Washingtonin Potomacjoessa.
Magnus on trubaduurikutsumuksensa lisäksi myös kielenkääntäjä ja Turun kaupungin kunnallispoliitikko. Ruotsinkielisenä hän oli erityisen kiinnostunut Quebecin kielipolitiikasta ja -olosuhteista. Kanadan ainoa virallisesti kaksikielinen provinssi New Brunswick tietenkin myös kiinnosti. Sinne hän meni tutustumaan akadialaisiin, mutta tapasi vain brayon-ihmisiä. Hänen haastattelujensa mukaan brayonit asuvat sisämaassa, akadialaiset rannikolla. Siellä oli myös itsenäiseksi julistautunut Madawaskan tasavalta.
Montrealissa Magnus kävi juttusilla mohawkintiaanien kanssa Kahnawaken reservaatissa St. Lawrence-virran eteläpuolella.
Ei mikään tavallinen turisti tämä trubaduuri!


Anneli Lukka
Montreal

KUVA: ANNNELI LUKKA

Pohjois-Amerikkaa kierrellyt Magnus Gräsbeck.