Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta

UUTENA TORONTOSSA?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle?


 

Harri Jansson, pankkiirista Vancouverin kunniakonsuliksi

Harri Jansson

Harri Janssonin kirjastosta löytyy todisteita menestyksekkäiltä urheiluvuosilta

Kunniapääkonsuli Lars Wreden kuoleman jälkeen Vancouverin konsulaatin johtoon sai 25.5. Suomesta tulleella direktiivillä (ja Kanadan hyväksymisellä) nimityksen liikemaailmassa hyvin tunnettu Harri Jansson.
Harri tunnetaan Vancouverissa finanssialan asiantuntijana sekä erittäin värikkäiden puheiden pitäjänä. Vaihdoimme ajatuksia uuden kunniakonsulin kanssa hänen kauniin talonsa parvekkeella West Vancouverissa, josta avautuu upea merimaisema Bowen Islandin suuntaan, näkyypä Bowenilla kirkkaalla ilmalla Janssoneiden kesähuvilakin .
Voisimmeko aloittaa nuoruuden vaiheista Suomessa?
”Helsingissä olen syntynyt v. 1945, Ranskaan lähdettiin muistaakseni 1951. Olimme Pariisissa puolitoista vuotta ja sieltä isä Kurt kutsuttiin1953 YK:n töihin Yhdysvaltoihin. Kävimme Suomessa niinsanotulla kotilomalla joka toinen vuosi ja vietimme kesät mökillä Espoossa.”
Minkälaisia muistoja jäi siitä YK:n ajasta?
”Asuimme ensimmäisen vuoden Long Islandilla ja sen jälkeen pohjoisessa New Yorkissa jossa kävin oppikoulun 8:tta luokkaa. Vuonna 1960 isälle tuli YK:n komennus Beirutiin, missä opiskelin amerikkalaisessa yksityiskoulussa luokat 9, 10 ja 11. Perheen mukana olivat minua 1½ vuotta vanhempi sisar ja 7 vuotta nuorempi siskoni.”
Onko veljiä?
”On, Olli veljeni. Sitten takaisin NY:iin jossa lopetin high schoolin ja jatkoin yliopistossa 3 vuoden ajan. Suomen Armeijan suoritin Santahaminan urheilujoukoissa.”
Olit kova urheilija, missä lajeissa?
”400 ja 800 metrin juoksuissa. Voitin kerran Lasse Vireninkin 3000 metrin juoksussa, hän ei silloin ollut vielä maailman huippunimiä.”
Mistä pankkiirinurasi alkoi?
”Armeijan jälkeen lensin Torontoon töitä etsimään ja pian aloitin Industrial Acceptance Corporationilla, josta tuli myöhemmin pankki. Työskentelin siellä lähes 10 vuotta, ennen kuin siirryin Bank of Montrealin palvelukseen melkein 20 vuoden ajaksi. Richmond Savingsiltä jäin toimitusjohtajan paikalta kolmen vuoden jälkeen eläkkeelle.”
Onko eläkeläisellä vielä liiketoimia menossa?
”Meillä oli vuoden ajan Judy-vaimon kanssa Bowen Islandilla ravintola, joka myytiin pois, mutta teen edelleenkin liikealan rahoituskonsultointia.”
Perheeseenne kuulu myös kolme tytärtä. Millaiset ovat heidän kuulumisensa?
”Kaksosista Anna-Liisa asuu Calgaryssa ja työskentelee WestJetillä, toinen kaksonen Kirsti on Sr. manageri Bank of Montrealilla Torontossa ja kolmas tytär Linnea samassa asemassa Bank of Montrealilla North Vancouverissa.”
Mitä on linjattu kunniakonsulin tulevaisuudelle?
”Ensinnäkin pidän kunniakonsuliksi nimitystä suurena kunniatehtävänä ja odotan, että voisin kehittää jollain tavalla liikemiesten yhteistyötä molempien maiden välillä. Paavo Lipponen tulee Vancouveriin mukanaan kuusi parlamentin jäsentä marraskuun 2.-3. päivinä, silloin täytyy saada mahdollisimman paljon bisness-tyyppejä kutsuille mukaan. Lähden myös kolmeksi viikoksi Suomeen lomamatkalle ja samalla menen katsomaan yleisurheilun MM-kisoja Helsingin Olympiastadionille.”

Ron Ericson

 

Kunniavarakonsuli Ritva Huttunen on alansa ammattilainen

Kunniavarakonsuli Ritva Huttunen sai nimityksensä Vancouveriin samalla päivämäärällä 25. toukokuuta 2005 kuin kunniakonsuli Harri Jansson. Voitteko kertoa lyhyesti taustastanne?
”Olen syntynyt Parikkalassa, kouluni kävin Keski-Suomessa ja valmistuin ekonomiksi Turun kauppakorkeakoulussa v. 1969. Kanadaan lähdettiin Suomesta v.1973. Zambiaan, Etelä-Afrikkaan ja takaisin Kanadaan muutettiin v.1979, kohta 26-vuotta sitten. Perheessäni on mieheni Martti ja kolme lasta. Kaikki lapset ovat tohtoreita, oikeastaan nuorin juuri parhaillaan väittelee, ja he kaikki asuvat Vancouverin alueella. Nämä lapset ovatkin äidin ylpeyden aiheita.
Millainen on työuranne Kanadassa?
"Aloitin vuonna 1986 Vancouverissa kaupallisen sihteerin toimistossa, joka oli ulkoministeriön alaisuudessa, ja sitten konsulaatti muut-ti kaupallisen sihteerin toimisto-tiloihin vuoden 1988 paikkeilla ja siitä lähtien olen toiminut lähetetyn konsulin sijaisena – yhdessä vaiheessa hoitelin yksin kaupallisen sihteerin toimistoa kunnes toiminta siirrettiin Torontoon, ja nyt olen hoitanut konsulaattia 1. heinäkuuta 2001 lähtien. Kaikkia konsulaat-teja missä ei ole Suomesta lähetettyä henkilökuntaa, kutsutaan kunniakonsulaateiksi. Siis meillä Vancouverissa on tapahtunut vain administratiivinen muutos, muuten kaikki toiminnat ja palvelut jatkuvat samanlaisina."
Ron Ericson