Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta
Meille töihin?
Vapaa Sana ottaa vastaan Suomesta Centre for International Mobilityn kautta harjoittelijoita. Monikulttuurinen Toronto ja sen mediakenttä ovat todennäköisesti mielenkiintoinen kokemus. Hakemukset hoitaa CIMO Helsingissä. Lue tästä mitä Vapaa Sana edellyttää.
Muuhun palkkaamiseen VS:llä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia.

Kolumnit
Vapaassa Sanassa julkaistuja toimittajien kolumneja. Keväällä 2009 kolumneja kirjoitti Aku Karjalainen, elokuusta 2009 Vesa Lahtinen.

Toronto uudelle?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle? Kaupungin "vanhat suomalaiset" varmasti yllättävät nykysuomalaisen, mutta kokemus voi olla kiinnostavakin.

.


Mikä ihmeen Vapaa Sana?

Vapaa Sana on riippumaton viikkosanomalehti, joka ilmestyy kerran viikossa Torontossa. Lehden nimi periytyy 1930-luvulta.

Nimi johtaa joskus lehteä tuntemattoman pitämään Vapaata Sanaa ns hengellisenä lehtenä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Näillä sivuilla tarjoamme poimintoja sisällöstä, emme koko aineistoa. Vapaa Sana on tilauspohjainen lehti. Vuosikerta maksaa Kanadassa 100 dollaria ja GST-veron, nopeammin kirjepostina 150 dollaria.Tilaukset numeroon 1(416) 321 0808, klo 10-13 Toronton aikaa arkisin.

Yhtiömme

Kustannusyhtiö Vapaa Sana Press julkaisee viikkosanomalehtiä Vapaa Sana (Toronto) ja Canadan Sanomat (Thunder Bay). Yhtiön internetsivustot ovat www.vapaasana.com, www.canadansanomat.com ja www.finnishcanadian.com.

Yhtiön omistajapohja käsittää toistakymmentätuhatta kanadansuomalaista.

Kyselyjen johdosta ilmoitamme, että internetosoite vapaasana.net ei liity tämän kustannusyhtiön toimintaan.

Historiamme

Kesällä 2008 ilmestyi Lauri Toiviasen kirja Vapaan Sanan vaiheista. Tämän linkin takana voitte lukea myös VS:n 75-vuotisjuhlanumeron reportaaseja ja haastatteluja.


  

Vapaassa Sanassa julkaistuja haastatteluja ja reportaaseja vuosilta 2004-2007 tämän linkin takana.

Tällä sivulla osoitteessa vapaasana.com julkaistuja feature-juttuja vuosilta 2008-2009.

 

Amerikkalainen veteraanidiplomaatti kehui Suomen linjaa
Kahdesti Helsingissä USA:n ulkoaisiainhallinnon puitteissa toiminut James Ford Cooper kävi Torontossa CFF:n vieraana. Suomen 90-luvun alun pidättyvyyttä vaatimuksissa entiselle Neuvostoliitolle hän piti viisautena.

Paul Siren 1917-2009
Mittavan uran kanadalaisessa ammattiyhdistysliikkeessä tehnyt Paul Siren kuoli Torontossa 31.5.2009. Hän oli yksi kolmesta suomalaistaustaisesta Order of Canada -jäsenyydellä palkituista. Tämän sivuston englanninkielisessä osiossa julkaisemme kesällä 2008 ilmestyneen henkilökuvan

 

Neuvottelutaito avain onnistuneeseen edunvalvontatoimintaan

Kanadansuomalainen Pirjo Ojanen on toiminut ammattiyhdistysaktiivina jo kymmenen vuoden ajan. Hän on huomannut, että alhaisen järjestäytymisen maassa paras tulos saadaan aikaan neuvottelemalla, ei välttämättä lakkoillen. Kanadassa ei ole työehtosopimusten yleissitovuutta ja työntekijä on usein varsin yksin etujaan ajamassa. Lue lisää.


Teemu Palorannan bises Queen Westillä
Nuori suomalainen taiteilija ja liikemies perusti gallerian Toronton keskustaan. Mutta mikä toikaan Kanadaan. Aku Karjalainen kävi tutustumassa

 

Yorkin yliopiston suomalaisvaikuttajat
Torontossa sijaitseva Yorkin yliopisto täytti 2009 50 vuotta. Monikulttuurisuus ja ennakkoluulottomuus ovat aina olleet olennainen osa 1960-luvun ihanteista syntyneen yliopiston olemusta. Opinahjolla on myös vahvat suomalaisyhteydet. Yliopiston varapresidenttinä toimii Suomen ystävä Sheila Embleton, ja nyttemmin historian professorina työskentelevä Varpu Lindström saapui vielä silloin keskeneräiselle kampukselle vuonna 1968. Vapaa Sana tutustui Kanadan kolmanneksi suurimman yliopiston historiaan ja nykypäivään.

 

 

Pertti Paasio - ulkosuomalaisjohtaja

Numerossa 14/09 Vapaa Sana piirti kuvaa Ulkosuomalaisparlamentin ja Suomi-Seuran puheenjohtajasta Pertti Paasiosta. Vaikka osassa suomalaiskenttää Kanadassa suhtaudutaan paikalliseen NDP:hen aika nuivasti, ennakkoluuloisuus ei kohdistu Paasioon, vaikka demari onkin.

 

Vapaan Sanan reportteri Aku Karjalainen kävi Floridan helmikuun 2009 Suomi-päivillä

Vapaa Sana oli monien muiden kanadansuomalaisten matkassa Floridan Suomi-päivillä 2009. Lue Aku Karjalaisen artikkeleita tältä sivustolta. Enemmän tietenkin painetussa Vapaassa Sanassa.

 

Kanadasta Itä-Karjalaan menneiden kohtalot netissä

Professori Varpu Lindströmin johtama torontolainen työryhmä on loppusuoralla Kanadasta Karjalaan 30-luvulla muuttaneiden tietojen julkaisuhankkeessa. Karjalaan ei menty yksinomaan poliittisista syistä, vaan motivaationa oli usein myös Karjalan suomenkielisyys. - Muuttajat pääsivät eroon ainaisesta kamppailustaan englannin kielen kanssa, Lindström huomauttaa.

 

 

 

 

 

 
Keväällä 2007 julkaistuja Vapaan Sanan 75-vuotisjuhlien reportaaseja.

VS 75: Eron aiheet

Jules Paivio muistelee Juha Mäkisen haastattelussa Vapauden ja Vapaan Sanan eroa.(26.4.07)

VS 75: Reynold loi Vapaan Sanan, Hilma Reynoldille puitteet. (26.4.07)