Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta
Kolumnit
Vapaassa Sanassa julkaistuja toimittajien kolumneja. Keväällä 2009 kolumneja on kirjoittanut Aku Karjalainen.

Toronto uudelle?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle? Kaupungin "vanhat suomalaiset" varmasti yllättävät nykysuomalaisen, mutta kokemus voi olla kiinnostavakin.

Meille töihin?
Vapaa Sana ottaa vastaan Suomesta Centre for International Mobilityn kautta harjoittelijoita. Monikulttuurinen Toronto ja sen mediakenttä ovat todennäköisesti mielenkiintoinen kokemus. Muuhun palkkaamiseen VS:llä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Hakemukset hoitaa CIMO Helsingissä. Lue tästä mitä Vapaa Sana edellyttää.


Mikä ihmeen Vapaa Sana?

Vapaa Sana on riippumaton viikkosanomalehti, joka ilmestyy kerran viikossa Torontossa. Lehden nimi periytyy 1930-luvulta.

Nimi johtaa joskus lehteä tuntemattoman pitämään Vapaata Sanaa ns hengellisenä lehtenä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Näillä sivuilla tarjoamme poimintoja sisällöstä, emme koko aineistoa. Vapaa Sana on tilauspohjainen lehti. Vuosikerta maksaa Kanadassa 100 dollaria ja GST-veron, nopeammin kirjepostina 150 dollaria.Tilaukset numeroon 1(416) 321 0808, klo 10-13 Toronton aikaa arkisin.

Yhtiömme

Kustannusyhtiö Vapaa Sana Press julkaisee viikkosanomalehtiä Vapaa Sana (Toronto) ja Canadan Sanomat (Thunder Bay). Yhtiön internetsivustot ovat www.vapaasana.com, www.canadansanomat.com ja www.finnishcanadian.com.

Yhtiön omistajapohja käsittää toistakymmentätuhatta kanadansuomalaista.

Kyselyjen johdosta ilmoitamme, että internetosoite vapaasana.net ei liity tämän kustannusyhtiön toimintaan.

Historiamme

Kesällä 2008 ilmestyi Lauri Toiviasen kirja Vapaan Sanan vaiheista. Tämän linkin takana voitte lukea myös VS:n 75-vuotisjuhlanumeron reportaaseja ja haastatteluja.


  

Jules Paivio
merkittävässä dokumentissa

Port Arthurin historiallisen suomalaiskeskuksen juhlasali täyttyi yleisöstä perjantaina 30.5.09, kun Thunderstone Picturesin dokumenttielokuva “Pojalleni Espanjassa: Kanadan suomalaiset Espanjan sisällissodassa” sai ensi-iltansa.

 

Oheisena VS:n selostus ensi-illasta. Lue myös lehden pääkirjoitus aiheesta.


Dokumentti perustuu Jules Päiviön henkilökohtaisiin kokemuksiin. Päiviö on yksi harvoista elossa olevista kanadansuomalaisista vapaaehtoisista, jotka osallistuivat kansainvälisten prikaatien Mackenzie-Papineaun pataljoonaan.
Jules Päiviö oli itse paikalla ja vastasi lukuisiin kysymyksiin.Hänen isänsä Aku Päiviö, tunnettu kanadansuomalainen runoilija ja näytelmäkirjailija, kirjoitti koskettavan runon, josta dokumentti on ottanut nimensä ja innoituksensa.
Päiviö syntyi Thunder Bayssä Alppila-nimisessä suomalaisyhteisössä, ja muutti sitten Sudburyyn. Elämäntyönsä hän on tehnyt arkkitehtuurin professorina Torontossa.
Espanjan sisällissotaan osallistui 40 000 kansainvälisen prikaatin vapaaehtoista viidestäkymmenestäkolmesta eri maasta. Kanadalaisia oli joukossa melkein 1700.

Vapaaehtoiset saivat hyvin ristiriitaista kohtelua: heitä pidettiin sankareina antifasististen joukkojen keskuudessa Espanjassa, mutta omille kansallisille hallituksilleen he olivat rikollisia. Jules Päiviö pohdiskeli eri maiden suhtautumista sotaan. Kansainliitto ei halunnut sekaantua. Suuressa osassa Eurooppaa fasismia pidettiin ehkä oikeastaan hyvänä asiana, etenkin siinä vaiheessa, kun vaikkapa junat kulkivat ajallaan silloin Italiassa.
- Ja eihän Britannia vielä oikein tiennyt, millä puolella se lopulta olisi, Päiviö huomautti.
Elokuva taustoittaa Kanadan suomalaisuutta 20- ja 30-luvuilta. Suuri osa kanadalaisista vapaaehtoisista oli suomalaista syntyperää, ensisijaisesti kotoisin Pohjois-Ontariosta.
Tasavaltalaiset kärsivät Espanjassa tappion. Jules Päiviö joutui vangituksi ja oli joutua teloitettavaksi, mutta juuri tuolloin syntyi ajatus vankien vaihtamisesta ja teloitus peruuntui.

Käsikirjoittaja Saku Pinta kertoi dokumentti-idean syntyneen siitä, kun hän kävi tapaamassa Jules Päiviötä Sudburyssä.
- Dokumentti auttaa ymmärtämään laiminlyötyä ajanjaksoa alueemme historiassa, sanoo ohjaaja Dave Clement.
- Kansainvälisten vapaaehtoisten kyky ennakoida fasismin uhka ja heidän sankarallisuutensa tulisi olla laajemmin tunnustettua, hän toteaa.
Dokumentin ensi-iltaa katsomassa ollut Ulkosuomalaisparlamentin Kanadan alueen kakkosmies Veli Niinimaa totesi VS:lle tunnustusasiaan viitaten, että samallahan asialla nämä olivat Espanjassa kuin Kanada sitten muutamaa vuotta myöhemmin suursodassa.
- Mutta olivatko he siellä ensisijaisesti vastustamassa fasismia vai levittämässä kommunismia, sitä tässä mietin, sanoi Niinimaa.
Tekijät kertovat, että dokumentti on jo kerännyt huomattavaa kiinnostusta Iso-Britanniassa, ja he odottavat kansainvälisesti lämmintä vastaanottoa elokuvafestivaaleilla ja kansalaistapahtumissa, myös Espanjassa ja Suomessa.
Tuotantoyhtiön levikkipuolta hoitava Michelle Derosait, joka on myös tämän filmin juontaja, sanoo, että kuitenkaan esimerkiksi tämän 09 kesän suurjuhlille Sudburyyn filmiä ei voi viedä, koska aluksi tehdään festivaalikierros. Mutta Sault Ste Marien juhlat 2010 ovat ehkä jo mahdolliset. JN

 Jules Paivio dokumentissa.

Dokumentin tiedotustilaisuudessa Thunder Bayssa
käsikirjoittaja Saku Pinta, Jules Paivio ja ohjaaja Dave Clemet.
DAVE CLEMET on elokuvantekijäksi muuttunut maantieteilijä ja opettaja. Hän on ohjannut useita palkittuja dokumenttielokuvia, kuten “Seeking Bimaadziiwin” ja “Woodland Spirits”, jonka TVOntario ensiesitti

SAKU PINTA valmistelee väitöskirjaa Loughboroughin yliopiston politiikan laitoksella. Hänen tutkimuksensa painottuu anarkismin ja marxismin välisiin suhteisiin. Pinta oleskelee paljon myös Suomessa. Hänen kotipaikkansa on Thunder Bay

THUNDERSTONE PICTURES on thunderbaylainen tuotantoyhtiö. www.thunderstone.com