Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta
Kolumnit
Vapaassa Sanassa julkaistuja toimittajien kolumneja. Keväällä 2009 kolumneja on kirjoittanut Aku Karjalainen.

Toronto uudelle?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle? Kaupungin "vanhat suomalaiset" varmasti yllättävät nykysuomalaisen, mutta kokemus voi olla kiinnostavakin.

Meille töihin?
Vapaa Sana ottaa vastaan Suomesta Centre for International Mobilityn kautta harjoittelijoita. Monikulttuurinen Toronto ja sen mediakenttä ovat todennäköisesti mielenkiintoinen kokemus. Muuhun palkkaamiseen VS:llä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Hakemukset hoitaa CIMO Helsingissä. Lue tästä mitä Vapaa Sana edellyttää.


Mikä ihmeen Vapaa Sana?

Vapaa Sana on riippumaton viikkosanomalehti, joka ilmestyy kerran viikossa Torontossa. Lehden nimi periytyy 1930-luvulta.

Nimi johtaa joskus lehteä tuntemattoman pitämään Vapaata Sanaa ns hengellisenä lehtenä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Näillä sivuilla tarjoamme poimintoja sisällöstä, emme koko aineistoa. Vapaa Sana on tilauspohjainen lehti. Vuosikerta maksaa Kanadassa 100 dollaria ja GST-veron, nopeammin kirjepostina 150 dollaria.Tilaukset numeroon 1(416) 321 0808, klo 10-13 Toronton aikaa arkisin.

Yhtiömme

Kustannusyhtiö Vapaa Sana Press julkaisee viikkosanomalehtiä Vapaa Sana (Toronto) ja Canadan Sanomat (Thunder Bay). Yhtiön internetsivustot ovat www.vapaasana.com, www.canadansanomat.com ja www.finnishcanadian.com.

Yhtiön omistajapohja käsittää toistakymmentätuhatta kanadansuomalaista.

Kyselyjen johdosta ilmoitamme, että internetosoite vapaasana.net ei liity tämän kustannusyhtiön toimintaan.

Historiamme

Kesällä 2008 ilmestyi Lauri Toiviasen kirja Vapaan Sanan vaiheista. Tämän linkin takana voitte lukea myös VS:n 75-vuotisjuhlanumeron reportaaseja ja haastatteluja.


  

 

Teemu Paloranta, 24, tasapainoilee taiteilijan ja liikemiehen roolissa.

Rakkaus toi nuoren galleristin Torontoon

Vuonna 2007 Teemu Palorannan Ylivieskassa sijaitsevaan sisustusgalleriaan käveli kaunis kanadalainen Jennifer, jonka laukku oli rikki. Paloranta korjasi laukun hetkessä teipillä, ja kaksi vuotta myöhemmin laukku on edelleen kunnossa, kuten myös sattumalta alkanut tuttavuus. Vuonna 2008 vietettiin parivaljakon häitä, ja samalla Palorannan kotikaupungiksi tuli Toronto. Loppuvuodesta hän avasi kaupunkiin kolmannen sisustusgalleriansa.
- Bisnes tuli rakkauden perässä, hän naurahtaa.

Teksti ja kuvat: Vapaa Sana/Aku Karjalainen.

Vielä toukokuussa Teemu Palorannan luotsaamalla sisustusgallerialla oli oiva maamerkki. Vilkkaalla ja hieman boheemilla Queens Street Westillä sijaitsevan Paloranta Arts & Furnishing Inc. -liikkeen ovenpielessä hulmusi pieni Suomen lippu, mutta eräänä aamuna se oli poissa.
– Ihmettelin, että kuka ihme haluaa repiä Suomen lipun alas, mutta asia selvisi lukiessa urheilu-uutisia. Kanada oli kohdannut Suomen jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa, naurahtaa taiteilija ja galleristi Teemu Paloranta.
Vielä ovenpieleen ei ole löytynyt koristeeksi uutta lippua, mutta Marimekon tuotteet, pohjoiseurooppalaiset sisustustavarat ja Palorannan itsensä maalaamat taulut houkuttelevat liikkeeseen uteliaita asiakkaita.
– Tiedättekö mistä erottaa sisäänpäin ja ulospäin suuntautuneen suomalaiseen, Paloranta kysyy sisään saapuneelta naiskolmikolta.
– Kun sisäänpäin kääntynyt suomalainen tuijottaa omia kenkiään, katsoo ekstrovertti puolestaan vastaantulijan kenkiä, Paloranta naurattaa.
Ja pian paljastuu, että Paloranta on itse jotain aivan muuta.
– Itse olen ihan liian puhelias tavalliseksi suomalaiseksi, hän toteaa Marimekon kankaiden lomassa.

Yrittäjästä kuoriutui taiteilija
Torontoon Paloranta muutti vuoden 2008 alussa mentyään naimisiin kanadalaisen vaimonsa Jenniferin kanssa. Gallerian hän perusti viime joulukuussa.
– Bisnes saapui rakkauden perässä, Paloranta kuvailee marssijärjestystä.
Yrittäjänä hän on nimittäin aloittanut jo 19-vuotiaana, ja ensimmäinen sisustusliike sijaitsi Jyväskylässä. Aluksi valikoimiin kuului perinteistä sisustustavaraa ja grafiikkaa, mutta maalausta harrastaneena hän päätti vähitellen kokeilla, kuinka hänen maalaamansa taulut menisivät kaupaksi. Palorannalla on audiovisuaalisen alan koulutus.
Kun liike muutti Palorannan kotikaupunkiin Ylivieskaan, alkoi kysyntä kasvaa ja Palorannasta kuoriutui arvostettu taidemaalari. Töissään hän suosii täyteläisiä värejä ja töitä voisi kuvata tyyliltään abtrakteiksi, joissa on myös esittäviä vivahteita.
Suurimman osan tauluistaan hän lähettää myytäväksi Suomeen, jossa hänellä on yhdessä hänen veljensä Tommin kanssa liikkeet Ylivieskassa ja Lahdessa.
– Huomasin, että Pohjois-Pohjanmaalla oli kysyntää abstraktille taiteelle, mutta tarjontaa ei ollut. Tämän lisäksi monet lehtijutut lisäsivät myyntiä entisestään.
Lisäksi suosioon vaikutti myös Palorannan lanseerama uudenlainen konsepti, jossa asiakas saa esittää toivomuksensa värien tai aiheen suhteen. Jos asiakas ei ole kuitenkaan tyytyväinen räätälöityyn lopputuksekseen, on hänellä mahdollisuus joko palauttaa tai vaihtaa teos.

Yrittämisessä on aina riskinsä
Palorannan mukaan yrityksen perustaminen uudessa kaupungissa ja maassa on ollut opettavaista. Esimerkiksi paksun vuokrasopimuksen kohdalla oli turvallisinta turvautua lakimiehen apuun. Sen sijaan sisätilojen kunnostamisen hän teki itse ja sai apua Cookstownin lestadiolaisseurakunnan jäseniltä.
Alkutaivalta on myös mutkistanut entisestään taloutta hyytävä lama. Hän myöntää, että alkuvuoden kolme ensimmäistä kuukautta ovat olleet hiljaisia. Tulevaisuus jännittää, mutta ei kuitenkaan pelota.
– Yrittämisessä on aina riskinsä, ja en olisi yrittäjänä ellen uskoisi tulevaisuuteen. Mikä sitten on oikea aika perustaa yritys, Paloranta kysyy.
– Töitä saa kuitenkin tehdä entistä enemmän. Jos selviää tästä, antaa se erittäin vahvan perustan tulevaisuuden varalle. Se opettaa muun muassa järkevämpää rahankäyttöä ja markkinointia, hän jatkaa.
Toisaalta hiljainen alkuvuosi on antanut arvokasta aikaa verkostoitumiseen ja maan tapojen opetteluun, kuten oikeanlaisen myyntityön harjoittelemiseen englanniksi.
– Verkoston rakentaminen kestää helposti vuodesta kahteen. Nyt kannattaa keskittyä kohdennettuun markkinointiin ja laittaa sanaa kiertämään oikeisiin piireihin. Lisäksi olen käynyt alan messuilla.
Suurimpana erona Suomeen hän pitää käytännön seikkojen lisäksi yrittäjäystävällistä ilmapiiriä.
– Täällä on sama mikä on taustaltaan. Tärkeintä on se, mitä on saanut aikaan, ei esimerkiksi pelkkä koulutus.
Kumpaa nuori galleristi sitten tuntee olevansa enemmän, taiteilija vai liikemies?
– Galleriani sijainti kuvaa osuvasti myös omaa rooliani. Oikealla puolella on sisustusliikkeitä ja vasemmalla taidegallerioita, joten yritän tasapainoilla siinä välissä. En halua mennä turhan syvälle kumpaankaan rooliin, sillä muuten toinen kärsisi.

Teksti ja kuvat: Aku Karjalainen.Uutta suomalaisuutta
Queen Westillä

Teemu Paloranta liikkeensä edustalla kesäkuussa 2009. Osoite on Queen Street West 833. Hän on haasteita pelkäämätön luonne. Avioliiton hän solmi kymmenen kuukautta sen jälkeen, kun oli tavannut vaimonsa Jenniferin. Ensimmäisen sisustusliikkeensä hän perusti arkkitehti-inänsä innoittamana jo 19-vuotiaana.


Vielä tässä vaiheessa Teemu Palorannan työn alla oleva teos kulkee nimellä sotku. – Minulla ei ole keskeneräisiä projekteja, vaan sotkuja. Kun se lakkaa olemasta sotku, on se samalla myös valmis, hän naurahtaa.Paloranta Arts & Furnishing Inc. –liikkeen valikoimiin kuuluu Palorannan itsensä maalaamia tauluja ja muun muassa suomalaisten Marimekon ja Secto Designin sekä tanskalaisen Eva Solon sisustustuotteita.