Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta

UUTENA TORONTOSSA?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle?


  Edey kokkaa ja Oiva grillaa

Edey Saarisen ja Tuula Kaitilan kokkikirja on ollut lehden palstoilla pariinkin otteeseen. Nyt on aika esitellä toinen kirjan takana olevista naisista. Edey asuu Sudburyssa miehensä Oivan kanssa ja on paljon muutakin kuin kokkikirjan tekijä.
"Kyllähän minä olen kotona se, joka tekee ruoan, mutta Oiva grillaa", Edey paljastaa.
Varsinkin kalaruoat ovat Edeyn mieleen, esimerkiksi suolakala.
"Kun moni suomalainen asuu järven lähellä, niin kannattaa syödä kalaa."
Kahvipöydässä on kylmäsavustettua lohta, mutta sitä ei taida Saaristen kotijärvestä nousta.
Long Lake kimmeltää kesäauringossa olohuoneen isoista ikkunoista, ja takapihalla on jo melkein järvessä.

Radio poliisiasemalta

Edey on ehtinyt tehdä paljon muutakin kuin ruokaa.
Kun allekirjoittanut törmäsi naiseen ensimmäisen kerran, hänellä oli yllään kansallispuku. Edey ja Oiva odottivat vuoroaan Sorry, Wrong Planet -elokuvan filmauksissa. Pariskunta paiski korttia muiden paikallisten kanssa.
Jotenkin kansallispukukuvaan sopii myös aktiivinen rooli Kalevan Ritarien naisjaostossa. Oiva on itse Ritari. Viimevuonna he kumpikin olivat presidenttejä.
"Me elämme sekä kanadalaista että suomalaista elämää. Ne ovat vähän kuin kaksi eri maailmaa. Kotona puhutaan englantia, mutta meillä on tuttavapariskuntia, joiden kanssa puhutaan melkein pelkästään suomea", Saariset juttelevat.
Kumpikin on syntynyt Sudburyssa, mutta varsinkin Edeylta suomi soljuu mukavasti.
"60-luvulla Lauttasaaressa Edeylta kysyttiin radiolupaa, kun häntä luultiin suomalaiseksi", Oiva kehaisee.
"Minun todistaa, että olen kanadalainen, mutta eihän minulla ollut passia rannalla mukana. Radio piti mennä hakemaan poliisiasemalta", Edey muistelee.

Kesä kuin päivä

Pariskunta jäi viime vuonna leipätyöstään eläkkeelle. Edey on työskennellyt matkatoimistossa ja vakuutusalalla, Oiva maantieteen parissa. Nyt heillä on aikaa käydä yhdessä kuntosalilla ja kävelylenkillä. Puuhaa riittää myös kolmen lapsenlapsen kanssa.
Edeyn vanhemmat ovat lähtöisin Töysästä ja Kyyjärveltä, Oivan vanhemmat taas Kurikasta ja Turusta. Vanhempiensa kotimaata Oiva ja Edey katsovat mielenkiintoisesta näkövinkkelistä.
"Nuoret suomalaiset ovat ystävällisiä, valtavan kielitaitoisia ja itsevarmoja. Vuodenajat Suomessa taas ovat kuin päivä ja yö. Rovaniemellä väki meni kesäyönä neljältä ostamaan pitsaa. Yliopistot taas aukeavat syksyllä merkiksi toisen vuodenajan alkamisesta."


Tiina Hämäläinen


KUVA: TIINA HÄMÄLÄINEN
Edey ja Oiva Saarisen takapihalla kelpaa poseerata. Koivut humisevat kesätuulessa, ja niiden takana kimmeltää Long Lake. Ollaan Sudburyssa.