Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta

Mikä ihmeen Vapaa Sana? Katso tuonnempana alhaalla.

Kolumneja
Vuoden 2010 alkupuoliskolla kolumneja lehteen kirjoittaa Johannes Niemeläinen.

What is Vapaa Sana?
Vapaa Sana is a weekly tabloid published in Toronto in Finnish and partially in English. Published since 1931, the weekly claims to be the leading Finnish language media in North America. More

This website
At vapaasana,com the paper offers a selection of material published in the Vapaa Sana. Besides this side, the company maintains also (www) Finnishcanadian.com

Meille töihin?
Vapaa Sana ottaa vastaan Suomesta Centre for International Mobilityn harjoittelijoita. Lue tästä, mitä Vapaa Sana edellyttää.


Mikä ihmeen Vapaa Sana?
Vapaa Sana on riippumaton viikkosanomalehti, joka ilmestyy kerran viikossa Torontossa. Lehden nimi periytyy 1930-luvulta.Nimi johtaa joskus lehteä tuntemattoman pitämään Vapaata Sanaa ns hengellisenä lehtenä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Näillä sivuilla tarjoamme poimintoja sisällöstä, emme koko aineistoa. Vapaa Sana on tilauspohjainen lehti. Vuosikerta maksaa Kanadassa 100 dollaria ja GST-veron, nopeammin kirjepostina 150 dollaria.Tilaukset numeroon 1(416) 321 0808, klo 10-13 Toronton aikaa arkisin.


Yhtiömme
Kustannusyhtiö Vapaa Sana Press julkaisee viikkosanomalehtiä Vapaa Sana (Toronto) ja Canadan Sanomat (Thunder Bay). Yhtiön internetsivustot ovat www.vapaasana.com, www.canadansanomat.com ja www.finnishcanadian.com.

Yhtiön omistajapohja käsittää toistakymmentätuhatta kanadansuomalaista. Hallituksen puheenjohtaja on nyt John Majanlahti.

Kyselyjen johdosta ilmoitamme, että internetosoite vapaasana.net ei liity tämän kustannusyhtiön toimintaan.

Historiamme
Kesällä 2008 ilmestyi Lauri Toiviasen kirja Vapaan Sanan vaiheista. Tämän linkin takana voitte lukea myös VS:n 75-vuotisjuhlanumeron reportaaseja ja haastatteluja.

Torontoa uudelle?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle? Kaupungin "vanhat suomalaiset" varmasti yllättävät nykysuomalaisen, mutta kokemus voi olla kiinnostavakin.

 


  

Johannes Niemeläisen kolumneja Vapaassa Sanassa keväällä 2010

Väkivalta hyödyttää korkeintaan vallanpitäjiä

G20-kokouksen vastaiset mielenosoitukset yltyivät mellakoiksi Torontossa. Mielenosoittajia oli 10 000, mutta parin sadan vandaalin joukko varasti kaikki uutisotsikot lauantaina.
Musta blokki poltti poliisiautoja, tuhosi ikkunoita ja ryösteli kauppoja muutaman tunnin aikana.
Poliisi ei pyrkinyt estämään mustiin pukeutuneiden nuorien toimintaa, vaan tyytyi suojelemaan kokousaluetta. Myöhemmin Toronton poliisi myönsi, että lauantaina tilanne riistäytyi heidän käsistään.
Poliisin toiminta viikonlopun aikana on herättänyt kysymyksiä.
Miksi poliisi ei pystynyt estämään mellakoita huolimatta 12 000 poliisista ja miljardin dollarin turvallisuusbudjetista? Eikö poliisi ollut varautunut kyllin hyvin? Miksi poliisi pidätti rauhallisia mielenosoittajia viikonlopun aikana? Olivatko poliisin toimet liian kovia mellakoiden laannuttua?

Poliisin toimintaa on syytä kyseenalaistaa ja tutkia, mutta se ei muuta sitä tosiseikkaa, että mikään ei oikeuttanut väkivallan käyttöä.
Protestien oli tarkoitus olla rauhanomaisia, ja suurin osa 10 000 mielenosoittajasta osoitti mieltään G20:ssa käsiteltyjen asioiden puolesta ja vastaan. Mukana oli muun muassa etiopialaisia, jotka vastustivat pääministerinsä Meles Zenawin osallistumista kokoukseen. He syyttivät pääministeriä osallisuudesta kansanmurhaan. Toisaalla kaivostyöläisten ammattiyhdistys vastusti Vale Incon toimia Sudburyssä.
Mutta kuka näitä mielenosoittajia muistaa. Kaikki huomio kohdistui mustaan blokkiin ja väkivaltaan.
Vandaalit vesittivät mielenosoitukset paremmin kuin Torontoa huuhdellut rankkasade.
Päättäjienkään ei tarvitse kiinnittää rauhanomaisiin mielenosoittajiin huomiota. Riittää, että he tuomitsevat anarkismin.

Väkivallalla musta blokki vastasi Kanadan hallituksen sotahuutoon: Me käytämme miljardin, olemme valmiit taistoon!
Jos väkivalta ei olisi leimahtanut, olisi Kanadan hallitus näyttänyt joukolta idiootteja.
Vaikka miljardi oli melkein miljardi liikaa turvallisuusmenoihin, ei kukaan enää kyseenalaista, oliko se tarpeen. Pääministeri Harperin joukkio voi todeta: Mitäs me sanoimme.
Miljardin käyttäminen turvallisuusmenoihin on käsittämätöntä, kun samaan aikaan leikataan esimerkiksi Ontarion ruoka-apuohjelmasta. Varsinkin, kun sillä ei saatu tuhoa estetyksi.
Nyt mellakkakortilla on helppo torjua kaikki järkevätkin puheenvuorot menojen suuruudesta.
Ranskan presidentti ehätti tosin keräämään irtopisteet tuhlaamisesta sanomalla, että ensi vuoden G8- ja G20-kokouksista selvitään vain 100 miljoonan euron turvallisuusbudjetilla. Selvitään vain 100 miljoonan euron turvallisuusbudjetilla?!

Väkivalta Toronton mielenosoituksissa kohdisti huomion legitiimeistä protesteista anarkisimiin ja tulee tukahduttamaan turvallisuusmenojen kriittisen jälkipuinnin.
Katse kääntyy Kanadan hallitukselle ikävistä asioista yleisesti tuomittavaan väkivaltaan.
Mielenosoittajat on leimattu anarkisteiksi. Sanakirjan mukaan anarkistit taistelevat kaikkea sosiaalista, poliittista ja taloudellista järjestystä vastaan tavoittelee yksilön täydellistä vapautta.
Lauantain mellakoitsijoiden kutsuminen anarkisteiksi on anarkismin halventamista. Musta blokki on pikemmin joukko vandaaleja, lapsellista hävitysvimmaa täynnä olevia nuoria.
Yhdessä asiassa he onnistuivat: varastamaan vihaamansa kaupallisen median otsikot. Ilman vandaaleja muu maailma olisi tuskin ollut kiinnostunut Toronton protesteista.
Mutta saimmeko koskaan selville, miksi musta blokki oikeastaan Torontoa tuhosi?