Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta

UUTENA TORONTOSSA?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle?


 

Pastori Markku pyöräilee syrjään häihin


Markku Suokonautio on hauska mies. Kuvaan sopii, että hän tulee avaamaan kirkon oven toimittajalle ilman paitaa.
"Tulin juuri töihin ja vaihdan pyöräilyvaatteet pois", sanoo Toronton Agricolan seurakunnan pastori ja katsoo silmiin aina yhtä hyväntuulisesti.
Suokonautio on pyöräillyt töihin joka päivä Scarboroughsta asti. Matka kestää noin tunnin.
"Matkan kesto riippuu liikenteestä, tuulesta ja pyöräilijän mielentilasta. Liikennevaloja on matkalla 33 ja ne vaihtuvat aina punaisiksi varsinkin mäen alla tai keskellä."
Ihan kohta mies pyöräilee jo Suomessa. Ensimmäisen fillarireissun hän tekee Lehtimäeltä Sukevalle. Koska matka on 350 kilometriä, Markku ottaa teltan mukaan. Lehtimäellä asuu hänen äitinsä, ja Sukevalla odottaa uusi työ Sukevan seurakunnan vs. kirkkoherrana.
Sukeva on tuhannen asukkaan kunta Pohjois-Savossa Iisalmen ja Kajaanin välissä.
"En tiedä, monetko liikennevalot siellä on."
"Puhuin ulkosuomalaisten piispalle Ville Riekkiselle jo puolitoista vuotta sitten, että olen liikkumassa Suomen suuntaan."
Mutta miksi juuri Sukevalle?
"Siellä on keskusvankila, niin ettei tarvi tukkaakaan ajaa", vitsailee Suokonautio mutta vakavoituu sitten.
"Haluan niin syrjään kuin mahdollista. Toronto on mukava paikka ja olemme nauttineet monipuolisesta kulttuurielämästä, mutta kun on nähnyt suurta, ei enää tarvitse."

Kokeneelle tarvetta

Sukevan seurakunta liitetään Sonkajärven seurakuntaan vuoden vaihteessa kuntaliitoksen yhteydessä.
"Riekkinen sanoi, että hän tarvitsee Sukevalle kokeneen sielunhoitajan tässä ylimenovaiheessa. Vaikka seurakuntalaisten järki ymmärtäisikin, sydän voi sanoa toista. Olen todella kiinnostunut ja iloinen tästä uudesta työstä", Suokonautio juttelee.
"Joku sanoi, että minä menen sinne hautajaisiin. Sanoin, että en, kun menen häihin. Riippuu, mistä perspektiivistä katsoo."
Virkamääräys Sukevan seurakunnassa kestää vuoden loppuun. Markun toimenkuva sen jälkeen on vielä auki. Virkavapaata riittää kuitenkin ensi vuoden elokuun loppuun.
Suokonautio ei tunne vielä ketään Sukevalta ja muutenkin hän tietää paikkakunnasta aika vähän.
"Sukevalla on K-kauppa, valtavat lakkasuot ja rivitalokaksio odottamassa. Sellainen käsitys minulla on, että ihmiset ovat siellä samanlaisia kuin Torontossa. Kaikilla on samanlainen halu tulla hyväksytyksi ja että joku välittää."
Suokonautio sattuu sopivasti Suomeen siunaamaan yhden agricolalaisen tuhkien maahanpanon heinäkuussa Tampereella.
Ainoastaan yksi asia murehduttaa pastoria.
"Sukevalla ei ole uimahallia. Scarboroughn uintikavereita tulee ikävä."
Hän myöntää, että on sitä muutenkin vähän haikea mieli.
"Vuoden päästä meitä kaikkia ei enää ole. Mutta Agricolan seurakunta on hyvä paikka lähteä ja tulla takaisin. Olen itse saanut näiden 16 vuoden aikana kokea, että tämä on oikeasti ymmärtävä ja tukeva seurakunta."

Iltaruskon miehiä

Suokonaution seuraajaksi on valittu Jukka Joensuu. Vancouverin Emmanuelin seurakunnan pappi muuttaa Torontoon vuodeksi.
"Joensuu on kokenut pappi. Meillä molemmillahan on rovastin arvo, joka on merkki siitä, että aletaan olla iltaruskon miehiä."
"Vaikken itse sitä näekään, olen työssäni varmaan aika urautunut. Joensuun tulo piristää seurakuntaa, ja Agricola saa minusta vapaata vuodeksi."
Markku kertoo, että jotkut seurakuntalaiset ovat hänen lähdöstään huolissaan.
"Sanovat, että kun sä sinne meet, niin et tuu takaisin. Eihän tulevaisuudesta koskaan tiedä, eikä minulla ole profetoimisen armolahjaa. Mutta kyllä minä olen edelleen Toronton pappi."
Suokonautiolla ja Joensuulla on edessään vähän samanlainen tilanne. Markun vaimo Maija-Liisa lentää Suomeen syyskuussa mutta tulee jouluksi takaisin Torontoon. Joensuun perhe jää Vancouveriin.

Saarnassa pari vitsiä

Markku tuli Suomesta stipendiaattina Kanadaan vuonna 1970 tutkimaan erästä pohjois-amerikkalaista teologia. Sillä reissulla hän on edelleen. Tutkimustyön jälkeen hän on ollut pappina Sudburyssa, Montrealissa, Timminsissä ja Torontossa.
Itse asiassa tuleva virkavapaa on Suokonautiolle jo toinen. Timminsin aikana Suokonautiot lähtivät vuodeksi Pihtiputaalle 1983–1984.
"Se oli todella hyvä vuosi Pihtiputaan mummon kanssa."
Onko hauska luonne syntymälahja?
"Olenko oikeasti hauska?", Markku ilahtuu. "Se on mukava kuulla. Jokaiseen saarnaankin kuuluu mielestäni vähintään kaksi vitsiä mutta hautajaispuheeseen vain yksi. Ei papin elämää kestä, ellei osaa ottaa elämää välillä kevyemmin."
Lappu työhuoneen ovessa kertoi ainakin vielä viime viikolla: "God blesses children and fools."
Aika veijari tuo Markku.


Tiina Hämäläinen


KUVA: TIINA HÄMÄLÄINEN

"Paremmat pyöräilykengät ja pehmustetut housut on jo pakattu", Agricolan seurakunnan pastori Markku Suokonautio harmittelee, kun otetaan valokuvaa. "Niin ja aivan mainio retkipyörä. Se lähtee Finnairin koneella mukanani Suomeen 4. heinäkuuta ja tämä toinen tulee kontissa perässä."