Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta
Kolumnit
Vapaassa Sanassa julkaistuja toimittajien kolumneja. Keväällä 2009 kolumneja on kirjoittanut Aku Karjalainen.

Toronto uudelle?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle? Kaupungin "vanhat suomalaiset" varmasti yllättävät nykysuomalaisen, mutta kokemus voi olla kiinnostavakin.

Meille töihin?
Vapaa Sana ottaa vastaan Suomesta Centre for International Mobilityn kautta harjoittelijoita. Monikulttuurinen Toronto ja sen mediakenttä ovat todennäköisesti mielenkiintoinen kokemus. Muuhun palkkaamiseen VS:llä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Hakemukset hoitaa CIMO Helsingissä. Lue tästä mitä Vapaa Sana edellyttää.


Mikä ihmeen Vapaa Sana?

Vapaa Sana on riippumaton viikkosanomalehti, joka ilmestyy kerran viikossa Torontossa. Lehden nimi periytyy 1930-luvulta.

Nimi johtaa joskus lehteä tuntemattoman pitämään Vapaata Sanaa ns hengellisenä lehtenä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Näillä sivuilla tarjoamme poimintoja sisällöstä, emme koko aineistoa. Vapaa Sana on tilauspohjainen lehti. Vuosikerta maksaa Kanadassa 100 dollaria ja GST-veron, nopeammin kirjepostina 150 dollaria.Tilaukset numeroon 1(416) 321 0808, klo 10-13 Toronton aikaa arkisin.

Yhtiömme

Kustannusyhtiö Vapaa Sana Press julkaisee viikkosanomalehtiä Vapaa Sana (Toronto) ja Canadan Sanomat (Thunder Bay). Yhtiön internetsivustot ovat www.vapaasana.com, www.canadansanomat.com ja www.finnishcanadian.com.

Yhtiön omistajapohja käsittää toistakymmentätuhatta kanadansuomalaista.

Kyselyjen johdosta ilmoitamme, että internetosoite vapaasana.net ei liity tämän kustannusyhtiön toimintaan.

Historiamme

Kesällä 2008 ilmestyi Lauri Toiviasen kirja Vapaan Sanan vaiheista. Tämän linkin takana voitte lukea myös VS:n 75-vuotisjuhlanumeron reportaaseja ja haastatteluja.


  

Floridan Suomi-päivillä uutta yhteistyötä

Lake Worthissa ja Lantanassa vietettiin Finlandia Days 2009 -tapahtumaa, suomalaisittain Suomi-päiviä, 7.–15. helmikuuta.
Alueen suomalaishaalit Suomi Talo ja Kerhotalo järjestivät tapahtuman ensimmäistä kertaa yhdessä, ja Suomi-päiviä juhlittiin kahdessa suomalaiskeskuksessa.
Viikon kestäneet juhlallisuudet avattiin lauantaina 7.2. Suomi Talolla lettuaamiaisella ja juhlavasti lipunnostolla. Paikalle oli saapunut lähes 400 osallistujaa. Illalla järjestettiin vielä avajaistanssit, jossa kansaa tanssitti Kokkolan Seudun Harmonikat. Kokkolalaisten 20 harmonikan, yhden viulun ja kolmen laulajan musisoinnista saatiin nauttia koko viikon ajan niin tansseissa, gaalaillassa kuin torilla.
Kokkolalaisten lisäksi lähes yhtä ahkerasti konsertoi Turun Konservatorion Kamariorkesteri, joka kolmen esiintymisen lisäksi ilahdutti suomalaisia yhdellä ylimääräisellä ulkoilmakonsertilla.
Vilkkaan kulttuuriviikon ohjelmaa täydensivät suomalaisten elokuvat Amerikan raitti ja Käki. Ennenkokematon ohjelmanumero oli puolestaan torstaina järjestetty kalastuskilpailu. Suurimman kalan nappasi Amerikan uutisten päätoimittaja Mikko Koskinen.
Viikko huipentui viikonlopun toritapahtumaan ja lauantaiseen gaalailtaan.

Vapaan Sanan toimittaja Aku Karjalainen oli mukana. Hänen reportaasejaan on julkaistu Vapaassa Sanassa ja valikoima tässä osastossa.

 

 


Ensimmäistä kertaa Floridan Suomi Talolla järjestetyn juhlatorin kävimäärä yllätti järjestäjät. Aiemmin toritapahtuma oli ollut Bryant Parkissa ja uuden sijainnin epäiltiin vähentävän asiakasmäärää. Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi. VS.


Kerhotalo ja Suomi Talo toimivat nyt yhdessä
Yhteistyö on otettu myönteisesti vastaan, joskin muutama vanhan koulun kannattaja on vastustanut yhteyksiä naapuurihaaliin, Lue Aku Karjalaisen raportti tästä.

Suomalaisherkut tekivät kauppansa
Toritapahtuma on vuosikymmenet kuulunut suomalaisjuhliin.

Kanadansuomalainen lumilintu aiempaa harmaampi
Vielä 1980-luvulla Lake Worthin Federal Highwayta reunusti parhaimmillaan 30 suomalaisten omistamaa motellia. Nyt perinteisillä suomalaisalueilla kaikuu samba. Floridan vetovoima ei ole enää entisensä, mutta tästä huolimatta suomalaisuus näkyy ja kuuluu edelleen Floridan katukuvassa.