Etusivulle
Uusin pääkirjoitus
Artikkelit
News in english
Tapahtumia
Yhteystiedot
Kirjakauppa

Tilaukset
Linkit
Lukijoiden mielipiteitä
Hintoja ilmoittelusta
Kolumnit
Vapaassa Sanassa julkaistuja toimittajien kolumneja. Keväällä 2009 kolumneja on kirjoittanut Aku Karjalainen.

Toronto uudelle?
Mitä kaupungin perinteinen suomalaiskenttä voi tarjota tulokkaalle? Kaupungin "vanhat suomalaiset" varmasti yllättävät nykysuomalaisen, mutta kokemus voi olla kiinnostavakin.

Meille töihin?
Vapaa Sana ottaa vastaan Suomesta Centre for International Mobilityn kautta harjoittelijoita. Monikulttuurinen Toronto ja sen mediakenttä ovat todennäköisesti mielenkiintoinen kokemus. Muuhun palkkaamiseen VS:llä ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Hakemukset hoitaa CIMO Helsingissä. Lue tästä mitä Vapaa Sana edellyttää.


Mikä ihmeen Vapaa Sana?

Vapaa Sana on riippumaton viikkosanomalehti, joka ilmestyy kerran viikossa Torontossa. Lehden nimi periytyy 1930-luvulta.

Nimi johtaa joskus lehteä tuntemattoman pitämään Vapaata Sanaa ns hengellisenä lehtenä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Näillä sivuilla tarjoamme poimintoja sisällöstä, emme koko aineistoa. Vapaa Sana on tilauspohjainen lehti. Vuosikerta maksaa Kanadassa 100 dollaria ja GST-veron, nopeammin kirjepostina 150 dollaria.Tilaukset numeroon 1(416) 321 0808, klo 10-13 Toronton aikaa arkisin.

Yhtiömme

Kustannusyhtiö Vapaa Sana Press julkaisee viikkosanomalehtiä Vapaa Sana (Toronto) ja Canadan Sanomat (Thunder Bay). Yhtiön internetsivustot ovat www.vapaasana.com, www.canadansanomat.com ja www.finnishcanadian.com.

Yhtiön omistajapohja käsittää toistakymmentätuhatta kanadansuomalaista.

Kyselyjen johdosta ilmoitamme, että internetosoite vapaasana.net ei liity tämän kustannusyhtiön toimintaan.

Historiamme

Kesällä 2008 ilmestyi Lauri Toiviasen kirja Vapaan Sanan vaiheista. Tämän linkin takana voitte lukea myös VS:n 75-vuotisjuhlanumeron reportaaseja ja haastatteluja.


  

Suuret ulkosuomalaisjuhlat kesäkuussa 2008 "Suomen Turuuss"

Vuosikausia on Suomessa ollut haaveena kerätä eksyneet lampaat takaisin kotiin eli pitää todella mahtavat kesäjuhlat, jonne kutsuttaisiin ulkosuomalaiset joka maankolkasta, erityisesti kaukosiirtolaiset USA:sta, Kanadasta ja Australiasta.
Joitakin vuosia sitten tällaisia juhlia kaavailtiin Vaasaan, mutta paikallinen puuhamies jätti nämä maalliset juhlatantereet ennenkuin hanke pääsi budjettiin asti.
Seuraavaksi teki FinnFest USA Inc., USA:n suomalaisten keskusliitto, jonka puheenjohtaja on Marianne Wargelin, ehdotuksen Turun kaupungille, että se järjestäisi FinnFest-juhlat vuonna 2008.
Turun kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty, joka jäi pois virastaan vii-me vuoden lopussa, kannatti asiaa ja sai koko kaupunginhallituksen taakseen.
Kaupunki on valmis organisoimaan ulkosuomalaistapahtuman 11-15. kesäkuuta 2008 ja odottaa ainakin 1500 kaukosiirtolaista ja heidän lastaan juhliin Pohjois-Amerikasta ja Australiasta ja tietysti paljon enemmän Ruotsista, keski-Euroopasta ja kotimaasta.
Lahoniitty oli jo Marquettessa FinnGrandFestissä puhumassa juhlien puolesta ja saapuu myös Floridan Suomi-viikolle Lake Worthiin 5-11. pitämään asiaa esillä
FinnFest 2008 järjestetään siis Turussa. Kaupunginhallitus on laatinut alustavan valmistelubudjetin, joka meni läpi kaupunginvaltuuston budjettipäätöksessä.

Suurjuhlat normaalisti 2008
Kun tutkii kaupunginhallituksen vuoden takaista virallista raporttia asiasta, vaikuttaa siltä, että Turussa olisi ollut ainakin päätöstä tehdessä väärä käsitys FinnFestistä. Raportti alkoi näin: ”Amerikan- ja kanadansuomalaisten vuotuista FinnFest-tapahtumaa toteuttava FinnFest Usa Inc. on tiedustellut Turun kaupungilta mahdollisuutta toimia vuoden 2008 FinnFestin isäntänä kesäkuussa 2008.”
FinnFest USA:han ei vastaa millään tavalla kanadansuomalaisten vuotuisista juhlista, vaan Kanadan Suomalainen Kulttuuriliitto (KSK). Joka viides vuosi FinnFest ja KSK ovat pitäneet yhteiset juhlat eikä niiden vuoro olisi vielä 2008, koska ne pidettiin viime vuonna Marquettessa, Michiganissa.
Kanadansuomalaisten suurjuhlat pidetään normaalisti; tänä vuonna Thunder Bayssä, vuonna 2007 Sudburyssä ja vielä tässä kuussa pitäisi selvitä ottavatko Toronton suomalaiset vuoden 2008 juhlat vastuulleen, sanoi tähänastisten FinnGrandFest-toimikuntien kanadalainen puheenjohtaja ja KSK:n johtokunnan jäsen Hans Myrskog.
Tietenkin Turussa pidettävät FinnFest-juhlat vetävät myös kanadansuomalaisia puoleensa ja varmasti olisi aiheellista harkita kannattaako suurjuhlia pitää sinä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa vai myöhemmin. Paljon riippuu tietysti siitä, miten tehokkaasti Turku markkinoi tapahtumaa.
Viime vuoden ulkosuomalaisparlamentissa tuli sekaannusten välttämiseksi päätös, että Turun juhlia ei kutsuta FinnFest 2008 –nimellä, kuten alunperin oli ajateltu. Uusi työnimi tapaukselle on Turku 2008.
”On vielä päätettävä tämän kevään aikana pidetäänkö myös FinnFestUSA vuonna 2008,” kertoi FinnFestin varapuheenjohtaja, konsuli Peter Mäkilä Lake Worthista. ”Jos pidetään, niin se olisi todennäköisimmin Duluthissa.”
Turkua lähestyivät parisen vuotta sitten turkulainen Mäkilä yhdessä Turussa opettaneen professori Melvin Hollin kanssa. Mäkilä asui 27 vuotta Kanadassa, Soossa ja muualla työskennellen vakuutusagenttina ennen muuttoaan Lake Worthiin, jossa hän on edelleen samalla alalla, mutta vastaa kunniakonsulina yhdesta Suomen vilkkaimmista konsulinvirastoista.
Turun tapahtuman ajankohta on aikainen. Kesäkuun alkupuolisko on Suomen rannikoilla usein aika viileä, mutta toisaalta ihmiset saa liikkeelle paremmin kuin kesämökkikuukausina heinä-elokuussa. ”Ehkä kaukaa tulevat vieraat saavat suomalaiset sukulaisensa mukaan vielä kesäkuun alkupuolella,” Mäkilä arvaili.

Turkuun odotetaan 1500 kaukosiirtolaista

Turun ulkosuomalaisjuhlista odotetaan huomattavaa tilaisuutta Turkuun kuten tässä hieman lyhennellyssä versiossa selvitetään. Raportin laati Turun kaupungin kansainvälisten asiain koordinattori Mika Akkanen viime huhtikuussa:
”Pohjois-Amerikassa järjestetään vuosittain FinnFest-kesätapahtuma, joka kokoaa tuhansia amerikansuomalaisia ja heidän jälkeläisiään yhteen. Tapahtuma koostuu juhlista korkeatasoisine esiintyjineen Yhdysvalloista, Kanadasta, Suomesta ym. sekä seminaareista, näyttelyistä, myyjäisistä sekä erilaisista vapaa-ajan aktiviteeteista.   FinnFestiä toteuttava FinnFest Usa Inc. on tiedustellut Turun kaupungilta mahdollisuutta toimia vuoden 2008 FinnFestin isäntänä. Tämä olisi ensimmäinen kerta, jolloin kyseinen tapahtuma pidettäisiin muualla kuin Amerikan mantereella. Turun FinnFest ei rajoittuisi vain amerikansuomalaisiin, vaan kohderyhmää on tarkoitus laajentaa myös esim. australian- ja ruotsinsuomalaisiin. ........ Koska FinnFest-tapahtumaa ei ole aiemmin järjestetty Pohjois-Amerikan ulkopuolella, voidaan vain arvailla, paljonko vieraita tapahtumaan osallistuu. Jos tapahtuman sisältö on hyvä ja markkinointi kaikille ulkosuomalaisryhmille sekä kotimaisille ja paikallisille sidosryhmille saadaan toteutettua tehokkaasti, puhuttaneen joistakin tuhansista virallisista osanottajista. Onnistuessaan FinnFest 2008-tapahtuma on yksi kesän 2008 merkittävimmistä tapahtumista Turussa. Oikein toteutettuna se tukee myös Turun kulttuuripääkaupunkihanketta. Viestintäkeskus on yhdessä Turun yliopiston Siirtolaisuusinstituutin kanssa luonnostellut tapahtuman ohjelmarunkoa sekä selvittänyt muiden tahojen halua osallistua tapahtuman järjestelyihin. Ainakin Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomi-Seura, Turun yliopisto, Turun Kauppakorkeakoulu, Turun Suomi-Amerikka -yhdistys, Turun Suomi-Australia -yhdistys, Turun Pohjola-Norden ja Turun Göteborg-seura ovat yhteisessä neuvottelussa osoittaneet kiinnostuksena yhteistyöhön ja osavastuisiin. Virallinen toteuttajataho olisi kuitenkin Turun kaupunki. ......... tapahtuman osallistujat maksavat rekisteröinti- ja osallistumismaksujen muodossa tapahtuman aiheuttamat kulut.”
Turun kaupungin budjettiin ehdotettiin 75 000 euron määrärahaa juhlan projektipäällikölle ja markkinoinnin aloittamiseksi. Kaupunginjohtaja Lahoniitty ehdotti esityksen hyväksymistä määrärahoineen, mikä myös tapahtui 24.5.2005 pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa.
Siirtolaisuusinsituutti, joka toimii myös Turussa, tulee olemaan esillä tässä tapahtumassa, mainitsi instituutin johtaja, professori Olavi Koivukangas, joka valmistautuu muuten lähtemään ensi kuussa Argentiinan Colonia Finlandesan 100-vuotisjuhliin. Siirtolaisinstituutti oli arvioinut, että Pohjois-Amerikasta ja Australiasta saapuisi noin 1500 suomalaista näihin juhliin. Useihin tuhansiin nousisi ruotsinsuomalaisten sekä kotimaisten osanottajien määrä.

Lauri Toiviainen

 

 


KEx-kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty Auran rantoja ihailemassai Lahoniitty matkustaa Floridan Suomi-viikolle ensi kuussa.